Atlas van herdenken (2022)

ATLAS VAN HERDENKEN 

In het boek ‘Atlas van Herdenken - In gesprek met 82 Amsterdammers’ hebben we ze allemaal verzameld. 82 Amsterdammers, 82 verhalen. Van Amsterdammers die zich niet altijd volledig geaccepteerd of gezien voelen door de stad. Die herkenning en erkenning missen als het gaat om het verhaal van de geschiedenis van Amsterdam. Hun verhalen staan nu opgetekend en kunnen niet meer worden vergeten.


Begin 2021 dienden de alliantie Amsterdam Museum, EducatieStudio/Musea Bekennen Kleur,

In mijn Buurt, Leren door ontmoeten, Amerpodia, Studio Durian - Ardjuna Candotti & Lara Nuberg bij de Gemeente Amsterdam een plan in om onderzoek te doen naar wie en wat Amsterdammers willen herdenken. Het doel van dit onderzoek zou zijn om het huidige herdenkings- en herinneringslandschap inclusiever te maken en om daarmee de gelaagde geschiedenis van Amsterdam zichtbaar te maken.


We vroegen 82 Amsterdammers over hun visie op herdenken. Wat missen zij nu? Waarom? Wat vinden zij het belang van herdenken? Welke verhalen willen zij zelf doorgeven? Hun antwoorden waren persoonlijk, divers en uniek.

Team


Alliantie leden

Gonca Yalçıner - Amsterdam Museum, Aspha Bijnaar - EducatieStudio/Musea Bekennen Kleur, Minka Bos - In mijn Buurt - Leren door ontmoeten, Amerpodia, Studio Durian - Ardjuna Candotti & Lara Nuberg


Project begeleiding

Kübra Terzi


Journalisten

Mina Etemad, Maurice San-A-Jong, Rhana Tersteeg, Minka Bos en Lara Nuberg


Fotografen

Afsaneh Ghafarian Rabe'l, Gino Kleisen, Yara Jimmink, Karijn Kakebeeke en Elco van der Wilt


Huisstijl & illustraties

Cathelijn de Reede


Vormgeving boek

Veronique Gielissen


Illustraties boek

Monique Wijbrands