Mini Mana
Fotografie rubriek: Lef en vertrouwen
Stichting Mini Mania is bedoeld voor mensen die niet kunnen rondkomen en helpt ze goedkoop voeding en spullen te verschaffen. Hun doel is armoedebestrijding, re-integratie en participatie.
Het idee ontstond in 2007: een supermarkt voor mensen met een minimuminkomen of net daarboven. Het begon met een vestiging in Doetinchem en inmiddels zijn er ook supermarkten in Ulft en Winterswijk. ‘Het is niet acceptabel dat er in Nederland gezinnen zijn die geen volwaardige maaltijd op tafel kunnen zetten.’
Stichting Mini Manna is een zelfstandige sociale onderneming die naast een supermarkt op elke locatie ook een kringloopwinkel en dagbesteding biedt. “Wij kopen in bij een supermarkt en verkopen de producten onder de inkoopprijs. We draaien dus flink verlies, maar dat maken we goed met de kringloopafdelingen, die de financiële motor van de stichting zijn”, zegt directeur Steven Kroon. Hij vervolgt: “De kringlopen zijn inmiddels ook een plek geworden voor sociale activering en participatie. Er werken een kleine honderd vrijwilligers, van wie ongeveer een kwart om weer arbeidsfit te worden. Soms in overleg met sociale diensten in de omgeving of het UWV. Dit doen we belangeloos. Voor de dagbesteding zijn we gecontracteerd aanbieder van de Achterhoekse gemeenten en ontvangen we wel een vergoeding.”
Belangrijke plek Antoine Spall (54) is sinds 2015 vaste klant bij Mini Manna in Doetinchem. Na een periode in een verslavingskliniek kreeg hij toen zijn eigen huisje toegewezen en moest zien rond te komen van 40 euro in de week. “Als je zo weinig te besteden hebt, is dit echt een uitkomst. Bij de supermarkt kon ik goedkoop boodschappen doen om de week door te komen en met spullen van de kringloop kon ik mijn huis inrichten.” Spall is niet alleen klant, hij gaat ook naar de dagbesteding. “Het is voor mij een belangrijke plek, want als verslaafde kom je heel gauw in een isolement terecht. Op momenten dat het me allemaal niet meer kon schelen en ik thuisbleef, trokken de mensen van Mini Manna me letterlijk het huis uit: ‘Je komt nu.’ Het heeft gezorgd voor structuur en sociale contacten. Ik ben nu een half jaar clean. Dat had ik zonder Mini Manna niet kunnen bereiken; misschien was ik er zelfs niet meer geweest.” Spall heeft zulke stappen gezet dat hij van deelnemer aan de dagbesteding nu aan de slag kan als vrijwilliger. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij, zegt Kroon. “Ik sluit niet uit dat hij op termijn een betaald contract krijgt aangeboden bij onze stichting. Daarmee zal hij ook de laatste stap op de participatieladder zetten: uitstroom naar betaald werk.”
Prijsstijgingen Kroon, die eerder wethouder armoedebestrijding was, merkt een flinke toename van mensen die een pas aanvragen voor een van de drie supermarkten. “Waar we begin van het jaar nog zo’n 750 gezinnen hielpen, tikken we nu bijna de 1.000 aan en ik vrees dat het er alleen maar meer worden. Er zijn twee nieuwe klantengroepen bijgekomen: Oekraïners en – de grootste groep – mensen met lage middeninkomens die door de stijging van de voedsel- en energieprijzen niet meer rondkomen. We kunnen ze ook helpen met alle bureaucratie, zoals het aanvragen van toeslagen, kwijtscheldingen en dat soort dingen. Gelukkig weten ze ons te vinden en kunnen we hun wat financiële lucht geven.”
Website Sprank Magazine - hét platform voor beslissers in het sociaal domein.